Behandlet for stress og traumer

IMG_1138

Min stress og mine traumer føles som en stabel med bøker, som aldri tar slutt.

Katrine er utdannet kiropraktor og jobber til daglig  på Fokus på din Helse i Moss. Hun har lært meg å skjelve eller riste, som de kaller det på fagspråket, av meg stress og traumer. Det er en snål form for behandling, men tro det eller ei – det hjelper. Ikke er det smertefult heller ikke ubehagelig, jeg er tilstede der og da, og kan avslutte behandlingen når jeg selv vil. Først og fremst føler jeg at batteriene blir ladet, etter jeg har vært der en time. Det er utrolig avspennende og energigivende.

Jeg har aldri hatt for vane å stresse. Men når en har levd med et sykt familiemedlem i mange år, og avslutter det hele med et sykdomsforløp, som blir betegnet at min kjære i nesten et halvt år var Norges sykeste person, da gjør det noe med en. Det var alltid jeg som måtte være den sterke, den som mestret enhver situasjon og alle som følelsmessig var berørt. Hun døde til slutt, etter en lang kamp. Hun slapp, men det gjorde ikke jeg. Stresset og traumene sitter hos meg hver dag, hver time og preger det meste jeg gjør. Jeg har ikke sovet en natt sammenhengende på mer enn femten år. Kroppen er full av innvendig stress og traumer.

Gå til lege, bli sykemeldt, snakk med en prest, eller få deg time hos en psykolog. Anbefalingene er mange, og jeg har prøvd det meste. Men lite har hjulpet, inntil jeg kom under Katrines behandling. Jeg har en kropp som stresser seg selv, som står i kontant spenning, og som gjør vondt i de fleste timene i døgnet. Men jeg har bestemt meg at jeg skal finne en løsning på dette, uten bruk av medisiner og tabletter.

Katrine har lært TRE – Trauma Releasing Exercises, som er en selvreguleringsteknikk for å håndtere stress i hode og kropp. Metoden er forholdsvis ny i Norge, nå har også Katrine gjennomført kurs for interesserte. Jeg «shopper» meg timer med TRE hos Katrine.

-Jeg trodde skjelvingen var uekte, og var kun viljestyrt. Men jeg erfarte at bare jeg slappet mer av, skalv jeg enda mer. Det var kroppen selv som styrte det hele. Vi kjenner jo til skjelving fra tidligere, når vi er redde, når vi gråter eller vært i truende situasjoner. Skjelving er nervesystemets måte å kvitte  seg med stresshormoner og spenninger på. Vi er lært opp i det at skjelving er et svakhetstegn, og får ofte beskjed om «å ta oss sammen». Men hva skjer? Stress og traumatiske  opplevelser hoper seg opp i kroppens nervesystem og kan slå ut i fysiske og psykiske plager. Det har jeg fått oppleve.

Jeg har vært ute av arbeidslivet i flere år, og tror det fortsatt vil ta en stund før jeg kan begynne å jobbe aktivt igjen. Men «riste» -terapien jeg har lært av Katrine hjelper meg. Jeg kan riste ut stress og følelser når det passer meg, selv om natten, hvis jeg blir liggende våken. Men fremfor alt kjennes min stress og min traune, som en rekke vondter i kroppen. I det en øyeblikket har jeg vondt i ryggen, så kan det flytte seg til en arm eller en skulder, så er det et kne som får gjennomgå. Så har jeg vondt i lysken, som forflytter seg til nakken og så i issen. Ingen steder på kroppen får unnslippe. Men Katrine knar ut vondtene, og selv «rister» jeg elendigheten ut av kroppen. Det flotte er at ting begynner å hjelpe. I dag var jeg hos henne igjen, og kunne konstantere at jeg ikke hadde vondt noen steder, men hun fant endel punkter likevel.

Metoden  tar utgangspunkt i å løsne de spenninger som er i kroppen, enten de er store eller små. Det vil alltid være positivt når det gjelder smerteplager og holdningsfeil. Hvis jeg gjør mine TRE-øvelser, kan jeg tydelig se at jeg puster lettere og har friere bevegelighet.

En kommentar til Behandlet for stress og traumer
  1. Tina Storberget
    januar 24, 2014 | 13:27

    Så utrolig bra at jeg leste din blogg nå Bjørn, for dette har jeg lenge vurdert å prøve – og ante ikke at det fantes noen som prakriserer TRE rett utenfor «stue-døren» min! Leste om TRE ibm «sounder sleep system» og har tenkt at jeg må se å få bestilt meg en time her ved jobben på Majorstua… Men – nå skal jeg heller ringe rett til Katrine 🙂 Vi snakkes! Tina